top of page
  • Professionals uit het vak

  • Mensen die voice-overopleidingen en cursussen hebben gedaan

  • Mensen met een theater/acteer/zangachtergrond

  • Professionals uit het vak

Professionals met een homestudio lopen vaak tegen een plafond aan omdat ze  in hun eigen hok altijd een zelfde maniertje op dezelfde manier zitten te herhalen. Zelfs de meeste professionele en ervaren voice-overs presteren veel minder vanuit hun thuisstudio dan vanuit een studio op lokatie met mensen erbij omdat er geen creatieve input is van buitenaf.

Andere mensen geven je andere impulsen, andere opdrachten en andere resultaten. 

Daarom is het goed regelmatig intervisie en supervisie te doen, ter inspiratie de kunst van elkaar af te kijken, horen hoe je collega's  het doen en je aan te sluiten bij een groep collega's om te praten over het werkveld en zaken als tarieven, werkhouding en trends.

Transparantie en openheid over onze zaken, blijkt tot een grotere collegialiteit en netwerk te leiden. 
Maar zo leren we ook van elkaar. Supervisiesessies  worden gegeven door oude rotten uit het vak en zijn bedoeld om met elkaar de professie van ons vak op hoog niveau te houden en de professionals tips te geven, waardoor je je carrière weer een nieuwe impuls kan geven.

  • Mensen die voice-overopleidingen en cursussen hebben gedaan

Na enthousiast te zijn geworden door een voice-overopleiding of wat cursussen, blijkt een carrière opbouwen als professional toch moeilijker dan gedacht. Realitycheck voor de beginnende voice-over:

De beste afgestudeerde voice-over voldoet in het algemeen voor nog geen 10% aan de criteria van een professional. Dit betekent dat als je denkt klaar voor de start te zijn na heel veel geïnvesteerd te hebben, je nog 90% zelf moet doen voordat je echt aan de slag kan. Het beste wat je kan doen is zorgen dat je een andere bron van inkomsten hebt waarmee je in jezelf kan investeren, zodat je kilometers kan maken. Sowieso is het voor de gemiddelde voice-over heel verstandig om er permanent ander werk naast te blijven houden, omdat de inkomsten altijd afhankelijk blijven van factoren die we niet in de hand hebben, zoals de economie, het soort werk en klanten waar we mee te maken hebben, het gedrag van andere stemmen en bv de opkomst van de spraakcomputer.

  • Mensen met een theater/acteer/zangachtergrond

Veel mensen met een theater, toneel-zang, of mediaopleiding, denken dat ze meteen aan het werk kunnen als voice professional omdat ze alle technieken hebben geleerd. Helaas!

Zij hebben inderdaad een enorme voorsprong ten opzichte van mensen zonder deze achtergrond, maar alleen je stem ter beschikking hebben zonder de rest waarmee je alles hebt aangeleerd, vereist heel iets anders van je dan je gewend bent en aangeleerd hebt.
Een werkelijkheid waarin alleen jij, je tekst en de microfoon een rol spelen en jij niets meer terug krijgt dan je eigen geluid op je koptelefoon.
Je moet alles zelf doen en alles uit jezelf halen. Iedereen moet een bepaald gevoel krijgen, een bepaald beeld krijgen, een bepaalde impuls. Je mag alleen maar je stem gebruiken. Dit gaat niet over acteren, maar over magie. Energie overbrengen, een boodschap. Veel acteurs begrijpen niet waarom ze nooit meer gevraagd worden als ze een demo hebben opgenomen.
Dat is omdat ze niet weten wat ze doen en helaas niet de moeite er voor gedaan hebben uit te zoeken wat de verschillen zijn, wat je wel en niet moet doen en waar wel en niet op gelet wordt.

bottom of page